Piramida lui Maslow este unul dintre cele mai cunoscute concepte din psihologie. Ceea ce este însă mai puţin cunoscut este adăugarea de către autor a celui de-al şaselea nivel la cele cinci consacrate. Mai exact – nivelul valorilor intrinseci sau al transcenderii intereselor personale.
Experienţa mea de lucru și studiile sociologice m-au convins că fiecare dintre cele 6 niveluri este important și determină ariile esențiale ale vieții unui om.
În urmă cu 6-7 ani am imaginat un model cu 6 arii ale vieţii pornind de la studiul piramidei lui Maslow. Iniţial, am crezut că nu are bază ştiinţifică, dar am aflat că cele 6 arii au fost validate de către cercetătorii de la Institutul Gallup sau de către cei de la New Economy Foundation din Marea Britanie.
Studiile menţionate, care au o amplitudine foarte mare (acoperă 155 de ţări şi 98% din populaţie), au ajuns şi la altă concluzie interesantă:
Oamenii caută succes, dar îşi doresc împlinire.
Practic, specialiştii au concluzionat că doar 7% din populaţia lumii ajunge cu adevărat la nivelul la care se simte împlinită. În schimb, aproximativ 2/3 din populaţie atinge nivelul de succes în măcar o arie de viaţă.
Oamenii împliniţi ating un standard mulţumitor în TOATE ariile vieţii care contează, iar aceste arii se suprapun aproape perfect peste piramida lui Maslow.
Concluzia e simplă: dacă vrei să te bucuri de împlinire în viaţă, ai nevoie să îţi clarifici şi atingi obiectivele în toate cele 6 arii:
"Când te cunoști pe tine devii LIBER, când îi cunoști pe ceilalți devii LIDER, iar contribuția ocupa un loc fruntaș pe lista de valori a liderilor autentici." Andy Szekely
Să-ți asumi un rol de lider, indiferent că e vorba de viața personală sau cea profesională, înseamnă să formezi alți oameni. În primul rând prin puterea exemplului și al doilea prin influențare cu integritate.
Când te concentrezi să adaugi cât mai multă valoare vieții unui om și faci asta în mod consecvent, zi de zi, va veni o zi în care se vor găsi mulți oameni dispuși să îți ofere darurile lor la rândul lor.
Leadershipul nu poate fi exersat de unul singur. Este foarte important să ştii cum să îţi prezinţi ideile şi planurile.
Un lider este cel care influenţează cu integritate, ca să obţină rezultate pentru toţi cei implicaţi.
Andy Szekely inovează de 22 de ani în piaţa de training şi coaching din România ca antreprenor, autor şi speaker.
El este speakerul român care a vorbit pe aceeași scenă cu cei mai mulți speakeri de top mondial care au vizitat România. (Exemple: John Maxwell, Robin Sharma, Martin Lindstrom, Bob Proctor, Dr. John Gray, Brian Tracy, Dr. Oz.) A ținut prezentări şi training în 7 țări europene, China, SUA și Canada.
Este formatorul a peste 40 de speakeri români care astăzi sunt prezenți pe scenele țării și/sau dezvoltă afaceri de training și coaching (Exemple: Paul Ardeleanu, Raluca Mohanu, Ovidiu Oltean, Zoia Zărnescu, Eusebiu Burcaș, Marian Drăgulescu, Ilinca Păun, Urania Cremene, Adrian Erimescu etc.).
Andy este un pionier al pieței româneşti de seminarii deschise pe teme de dezvoltare personală și leadership, organizând încă din 1995 astfel de conferințe cu peste 40 de speakeri străini invitați. Experiența sa personală ca speaker și trainer depășește 2.500 de apariții live.
Creator al comunității AS, care numără peste 350.000 de membri consumatori ai materialelor de dezvoltare personală și leadership publicate de echipa editorială și al unei echipe de traineri şi facilitatori la nivel naţional care astăzi numără 6 Master Traineri, 8 guest traineri şi 40 de facilitatori.
Probabil cea mai importantă contribuție pe termen lung pe care a adus-o Andy este conceperea a 6 procese de dezvoltare personală originale în cadrul programelor ultraintensive de tip Bootcamp (5-8 zile).
Andy Szekely a construit trei branduri naționale în educaţie:
Andy este autorul cu cele mai multe cărţi și produse multimedia pe teme de dezvoltare personală şi profesională publicate în România (14 cărți și peste 200 de ore de material audio-video).